2008-12-26

En försenad julhälsning

Då var julen 2008 (nästan) till ända, och den tar platsen som märkligast hittills, åtminstone i våra böcker. Ingen tomte, inga julklappar, ingen julgran, inget julpynt, ingen julskinka, men trots allt väldigt bra.

På julafton fick jag för första gången i livet gå upp klockan 6 för att arbeta. Som tur var hade butiken extraöppet på julafton (!) vilket innebar att jag fick ett tidigt skift och slutade redan klockan 16 istället för 18. ”Härligt,” tänkte vi, ”då hinner vi åka ut och äta på Ikea innan vi inhandlar så mycket svensk och julaktig mat vi orkar bära med oss på tåget.” Självklart var restaurangen stängd när vi på julaftonens eftermiddag runt femsnåret kom fram. Istället knallade vi direkt till utgången där vi handlade… Ordentligt. Och åt Ikea-korv till middag istället.



När vi var tillbaka i Bondi spenderade vi kvällen framför tv:n och såg någon julkonsert som tydligen ska vara en tradition här nere. Självklart kunde vi inte hålla oss ifrån matpåsen speciellt länge. Vi åt en halv låda Aladdin, ett paket kanelgifflar, pepparkakor, drack rödvin och lite Baileys. Svårslaget. Vi försökte också få telefonkontakt med familjerna därhemma utan större framgång.



Men här firas ju julen framförallt på juldagen, och man dricker sig full på julafton - lite omvända ordningen från hemma. Men man lyckas samtidigt få in en hel del fest på självaste juldagen likaså. Bondi Beach var i princip ett enda stort festivalområde, trots alkoholförbud. Sara och jag tog sovmorgon och stannade inomhus en god stund in på eftermiddagen, tills solen såg ut att komma fram. Sedan tog vi en promenad längs med stranden till North Bondi där vi köpte en varsin mjukglass. Vid det här laget hade alla moln försvunnit från himlen och vi lade oss i sluttningen ner mot strandens södra ände och tittade på alla blekfulla irländare i julmössor. När vi hade fått den dagliga soldosen tog vi oss hemåt istället och lagade en så svensk julmiddag vi bara kunde. Det blev köttbullar och potatis, kokt ägg med rom och kalles, skinkmackor med svensk senap, inlagd gurka och senapssill. I brist på annat fick vi dricka Tooheys Extra Dry.






Senare på kvällen tog vi oss in till stan och tog en promenad och tittade på julgranar och ljusprojektioner som hade slagits upp mot vissa viktiga byggnader. På Martin Place var en stor julgran uppställd, och det var antagligen där vi nådde höjdpunkten av julstämning än så länge. Vi tog bussen hem från Circular Quay, bredvid oss satt en tant som hade druckit för mycket äggtoddy och spydde i en blå plastpåse hela vägen hem till Bondi.





Så idag annandagen, eller Boxing Day som det heter här, tog vi oss upp relativt tidigt för att trängas med andra tokar på den stora rean som vissa av de stora kedjorna drog igång redan klockan fem i morse. Det var stundtals helt vansinnigt trångt, men vi gjorde en del bra inköp. Efter det tog vi oss hemåt igen, och hamnade givetvis nere på stranden i vanlig ordning.

Nu väntar fem arbetsdagar, och en antagligen oerhört spektakulär nyårsafton. Den andre januari landar syrran också, så vi har en del att se fram emot! Hon stannar till den tolfte, och några dagar senare är det otroligt nog dags för oss att åka hemåt igen.

Ikväll kommer vi stanna hemma och titta på Entourage, Catch Me if You Can, eller rent av några avsnitt av Underbelly… Vi återkommer snart!

Hoppas alla hade en bra jul, rolig juldag, och sköter sig på nyårsafton!

Vi hörs

2 kommentarer:

Therese sa...

Fanns det ingen julskinka på ikea? Här fanns det! Vi åt minsann både julskinka och janssons vi! ^__^
men vi ses ju snart nu!!! :D:D:D

Danne sa...

Nope, ingen skinka alls! Oh yes, se till att ta dig till flygplatsen i tid, och packa väskan lätt, förhoppningsvis kommer vädret hålla i sig!