2009-07-21

Konstfack vs Mediautbildning i Auckland

Den senaste tiden har tidningar och media uppmärksammat en auktion på Trade Me (NZ svar på Tradera). Aktionen som låg uppe till försäljning var diverse lättklädda bilder på säljarens mamma som han hittat i familjens garage som han hade tvingats städa ur av sin mamma. Mamman hade inte gett sonen någon kompensation för städningen, men sa : "Om du hittar något av värde, kan du sälja det på Trade Me och behålla pengarna". Sagt och gjort, då sonen hittade bilderna på mamman la han ut dem på försäljning.

Media fick nys om auktionen och det fick stor uppmärksamhet. NZ största tidning, New Zealand Herald, hade en helsida på sida 2 om auktionen, och kvällsprogrammet Close Up intervjuade sonen på bästa sändningstid.

Då vi inte läser dagstidningarna här eller har en TV, hade vi helt missat denna udda nyhet. Det var inte förrän min kollega Ben som informerade mig om nyheten igår som vi fick höra om det.

För några dagar sedan tog nyheten en helt ny vändning. "Sonen" som lade upp bilderna på Trade Me är egentligen Bens bror, som går en Media utbildning här i Auckland. De fick en uppgift i skolan som gick ut på att använda Media för att berätta en historia. Gruppen som fick mest mediauppmärksamhet skulle få bäst betyg. Gissa vem som vann?

Bens bror och hans kompis hade alltså hittat några bilder på Internet på en helt främmande kvinna, hittat på en historia om hur en son inte skulle få betalt för att höra ett "skitgöra" hemma, och därför ville ge igen på sin mamma. Sedan hade killarna gett lite "hintar" till media som förstorade upp saker enormt vilket gav killarna högsta betyg i skolan.

Historien gick så långt att när NZ Herald ringde till "sonen" och ville prata med mamman för att bekräfta att hon visste vad sonen gjorde med hennes privata bilder, spelade killarnas lärare mamman, allt för att killarna skulle få så stort utrymme i media som möjligt. Killarna fick självklart A+ för sin uppgift, men skolan har senare i media dementerat detta och sagt att de fått F, men betyget kvarstår (allt bekräftat av Ben). Allt fungerade till killarnas fördel, och nyheten finns ny att läsa om i Kina, Sydafrika och Storbritannien.

Måste säga att denna historia är klart mycket roligare att läsa om än om Konstfacks examensuppgifter, som har kostat Sverige otaliga tusenlappar.

Inga kommentarer: