2009-11-25

Utlandssvenskar: Så fick vi en superhelg med kallvattenchock

Våra lediga två dagar spenderade vi större delen av i Waitomo Caves som ligger drygt tre timmars bilfärd söder om Auckland. Dessa grottor är något av ett måste att besöka på nordön, inte minst p.g.a. de tusentals lysmaskar som bebor grottsystemen.

Vi for söderut i måndags, efter att jag återigen besökt tandläkaren och äntligen fått min tandkrona på plats. Den temporära kronan gick sönder två gånger om, så det var skönt att få det gjort.

På vägen ner gjorde vi ett snabbt stopp i staden Hamilton, och konstaterade efter en kort promenad att det fanns ett alldeles för stort antal barer och restauranger i förhållande till stadens storlek. Hamiltonbor tycker antagligen om att supa när arbetsveckan är över.

När vi väl kom till Waitomo bestämde vi oss för att stanna över natten på byns enda hotell (Motellet där man kunde välja mellan att bo i en båt, ett gammalt flygplan eller ett hobbithus var lite för dyrt). Om man nu varit vidskeplig hade det varit en god ide att bo någon annan stans, för det låg en ganska läskig atmosfär över det gamla bygget. Lonely Planet skriver: “If the hotel from The Shining and Bates Motel had a bastard son, it would be this grand old place. “

När vi checkat in korsade vi gatan och för att äta på en av de två restauranger som finns i byn. Med tanke på utbudet hoppades vi inte på för mycket, men voivoi, maten var utsökt! En grinig servitris drog ner betyget en aning, annars hade det varit full pott.

Efter en natt med dålig sömn (konstiga ljud, tvillingar i korridoren och en man med yxa), var det dags för grottäventyret. Det var otroligt häftigt. Det hela började med (efter instruktioner, våtdräktsprovning och annat tråkigt), med att vi fick abseila (svengelska?) ner drygt 40 m genom ett hål som gick rätt ner i grottsystemet. Väl där spenderade vi drygt tre timmar under jord med att åka linbana, simma i svinkallt vatten, och plaska runt i stora badringar medan lysmaskarna gjorde sin grej runt om i grottorna. Det var helt otroligt fint där nere, trots kylan och vassa stenkanter. På utvägen fick vi klättra oss igenom vattenfall och krypa igenom trånga passager. Det hela avslutades med en varmdusch, tomatsoppa och bagels innan vi fick betala 20 dollar för en cd med dåliga bilder. Men vilken upplevelse!

Det var verkligen skönt att lämna Auckland för någon dag, och suget efter att resa blev inte mindre. Ska göra ytterligare några korta tripper i december och januari. We’ll keep you posted.


***

Här är förklaringen till att man lätt bränner sig utomhus:



***

Vi hörs!









Inga kommentarer: